понедельник, 29 мая 2017 г.

Працівника прийнято не з першого дня місяця: чи включати цей місяць до розрахункового період


Ситуація. Працівник прийнятий не з першого календарного дня місяця, а з першого робочого дня цього місяця. Чи включати до розрахункового періоду для визначення суми відпускних такий місяць? Одразу відповімо — включати!

Чому виникло це запитання? А тому, що в самому Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, фігурують такі поняття: «останні 12 календарних місяців роботи», «середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка».

Усе це наштовхує на думку, що до розрахункового періоду включається місяць прийняття на роботу, якщо працівник прийнятий з першого числа місяця. Але фахівці Мінсоцполітики в цьому питанні зайняли лояльну позицію. А саме: якщо перший день роботи працівника був першим робочим днем для всіх, то такий календарний місяць ураховуватиметься при обчисленні середнього заробітку для розрахунку відпускних.

Зазначимо, що у своїх неофіційних роз’ясненнях фахівці Мінсоцполітики завжди дотримувалися такої думки. Тішить, що це позиція підтверджена в офіційному листі, що коментується.


Наведемо приклад. Працівник прийнятий на роботу 3 жовтня 2016 року. У відпустку він збирається з 15 трафвня 2017 року. Який розрахунковий період для визначення суми відпускних? Відповідаємо: розрахунковий період: жовтень 2016 року — квітень 2017 року. І врахуйте, кількість календарних днів за жовтень до розрахунку відпускних ви повинні включити саме 30 (31 – 1), де 31 — кількість календарних днів за повний жовтень 2016 року і 1 — святковий день 14 жовтня День захисника України.

І насамкінець. Такий номер з визначенням розрахункового періоду для обчислення лікарняних і декретних не пройде. Для розрахунку таких виплат календарний місяць, у якому працівник прийнятий у перший робочий, але не в перший календарний день місяця, до розрахункового періоду не включається!

Джерело: info

Комментариев нет:

Отправить комментарий