понедельник, 11 сентября 2017 г.

Переходимо на нульову ставку податку на прибуток: роз’яснення від ДФС


15 серпня 2017 року набула чинності постанова КМУ «Про затвердження Порядку переходу платників податку на прибуток підприємств до подання спрощеної податкової декларації з такого податку та форми спрощеної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який оподатковується за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України» від 09.08.2017 р. № 592 (далі — Постанова № 592).

Тож у листі від 04.09.2017 р. № 23407/7/99-99-15-02-01-17 ДФСУ вирішила роз’яснити основні моменти застосовування нульової ставки податку на прибуток із поданням спрощеної податкової декларації.

У цьому листі контролери попереджають: якщо в період застосування нульової ставки платник податку на прибуток у будь-якому звітному періоді досягнув показників щодо отримання щорічного обсягу доходів та середньооблікової кількості працівників або розміру щомісячної заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає визначеним в п. 44 підрозділу 4 р. ХХ ПКУ критеріям, то цей платник повинен оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою 18%.

Платники податку, які здійснюють нарахування та виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховують і вносять до бюджету авансовий внесок із податку відповідно до порядку сплати податкового зобов’язання з податку на прибуток під час виплати дивідендів та сплачують податок на прибуток за ставкою 18% за звітний податковий період, у якому здійснювалися нарахування та виплата дивідендів.

Крім того, податківці нагадали: спрощена податкова декларація з податку на прибуток складається платниками щороку за результатами кожного звітного (податкового) періоду, у якому застосовується нульова ставка цього податку, за формою, затвердженою Постановою № 592. У разі відсутності підстав для застосування нульової ставки платники подають декларацію з податку на прибуток підприємств за основною формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

Також у згаданому листі ДФС нагадала про те, хто має право застосовувати нульову ставку податку на прибуток та кому її застосування заборонено.

Джерело: info

Комментариев нет:

Отправить комментарий