пятница, 22 сентября 2017 г.

Амортизація основних засобів у підприємця-"загальносистемника": коли і як?


Підприємці на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають витрати на:

придбання основних засобів та нематеріальних активів,

самостійне виготовлення основних засобів.

Не підлягають амортизації такі основні засоби подвійного призначення:
земельні ділянки;

об'єкти житлової нерухомості;

легкові та вантажні автомобілі.

Розрахунок амортизації ОЗ та НМА здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Мінімально допустимий строк корисного використання об'єкта ОЗ та НМА визначено пп. 177.4.9 ПКУ.

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об'єктом.

Оскільки на сьогодні законодавчо не встановлена форма ведення такого обліку, то підприємець має право (за власним бажанням) вести такий облік з використанням П(С)БО 7.

Окрім того, враховуючи норми п. 29 П(С)БО 7, підприємець має право (за власним бажанням) щомісячно нараховувати амортизацію основних фондів та нематеріальних активів, які безпосередньо використовуються платником в господарській діяльності з метою отримання доходу. Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на дванадцять.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

Джерело: dtkt

Комментариев нет:

Отправить комментарий