вторник, 11 июля 2017 г.

Як нараховується та обчислюється пеня за прострочення сплати грошового зобов’язання


ДФСУ у листі від 30.06.2017 р. №928/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадує, що при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Згідно з п. 129.3 ПКУ нарахування пені закінчується:

у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань;

у день проведення взаєморозрахунків непогашених зустрічних грошових зобов’язань відповідного бюджету перед таким платником податків;

у день запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів (при винесенні відповідної ухвали суду у справі про банкрутство або прийнятті відповідного рішення НБУ);

при прийнятті рішення щодо скасування або списання суми податкового боргу (його частини).

У разі часткового погашення податкового боргу сума такої частки визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку.


Також податківці нагадують, що відповідно до п. 129.4 ПКУ у редакції з 01.01.2017 р. на суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.1 та 129.1.2 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), та в інших випадках визначення пені відповідно до ПКУ, коли її розмір не встановлений, пеня нараховується за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Разом з тим, норми цього пункту не містять будь-яких посилань на порядок нарахування пені на суми виявленого заниження податкових зобов’язань платником податків. Водночас п. 129.2 ПКУ передбачено, що у разі скасування нарахованого контролюючим органом грошового зобов’язання (його частини) у порядку адміністративного та/або судового оскарження пеня за період заниження такого грошового зобов’язання (його частини) скасовується.

У зв’язку з цим ДФС було підготовлено та направлено до Міністерства фінансів України запит щодо нарахування пені у 2017 році.

Окрім того, податківці наголошують: у разі незгоди платника податків з рішеннями, прийнятими контролюючими органами щодо нарахування пені та податковими вимогами, вони можуть бути оскаржені у визначеному ПКУ порядку.

Джерело: info

Комментариев нет:

Отправить комментарий