понедельник, 21 августа 2017 г.

Чи проводити атестацію робочого місця водія, аби надавати йому додаткову відпустку


Окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним й інтелектуальним навантаженням або яка виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах й умовах підвищеного ризику для здоров’я, надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці за Списком виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затвердженим постановою КМУ від 17.11.1997 р. № 1290.

Згідно з підрозділом «Функціонування автомобільного транспорту» р. ХV «Транспортні послуги» цього Списку, позиція 13 така:

«водій автомобіля, у тому числі спеціального (крім пожежного), вантажністю:

від 1,5 до 3 т — 4 к.д.;

3 т і більше — 7 к.д.».

Отже, у разі віднесення автомобіля, на якому працює водій, до однієї із зазначених категорій він може мати право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці відповідної тривалості.

На це звертає увагу головний державний інспектор Управління Держпраці в Кіровоградській області в роз’ясненні на їх сайті.

Насамперед необхідно визначити фактичну зайнятість працівників у відповідних умовах протягом робочого дня, а результати проведеної роботи оформити спостережними листами. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника у цих умовах. Для підтвердження права на таку відпустку й установлення її тривалості проведення атестації робочих місць за умовами праці не вимагається.

Джерело: ibuh

Комментариев нет:

Отправить комментарий