понедельник, 7 августа 2017 г.

Виконання робіт за двома професіями одним працівником


ЗАПИТАННЯ: Як прийняти на роботу в перукарню працівницю, яка буде виконувати роботи з манікюру й педикюру? Адже в Класифікаторі професій є окремі професії «маникюрник» і «педикюрник». Чи можна укласти з нею один трудовий договір чи слід оформлювати сумісництво?

ВІДПОВІДЬ: Класифікатором професій ДК 003:2010 не передбачено утворення розширених (подвійних) назв посад (професій) через дефіс, окрім тих, які внесено до Класифікатора, тому таке об’єднання двох назв професій, як «манікюрник-педикюрник», не відповідає положенням Класифікатора (див. лист Мінпраці України від 20.01.07 р. № 10/13/116-07).

Водночас Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.04 р. № 336, передбачено, що в разі виконання працівником робіт, що належать до різних посад (професій), трудовий договір укладається за згодою сторін за посадою, яку визнано основною. Основною вважають посаду з найбільшим обсягом виконуваних робіт порівняно з іншими посадами (див. також лист Мінсоцполітики України від 18.03.16 р. № 106/13/116-16).

Окрім того, зазначеними вище Загальними положеннями встановлено, що конкретний перелік обов’язків визначається посадовими (робочими) інструкціями працівників, які розробляють і затверджують роботодавці. При цьому враховують конкретні завдання та обов’язки працівника, а також особливості штатного розпису підприємства. Зокрема, якщо виникає необхідність, коло завдань та обов’язків окремих працівників може бути розширено з дорученням їм робіт, передбачених для різних груп професій, рівних за складністю, виконання яких не потребує іншої спеціальності, кваліфікації.


Таким чином, у разі виконання обов’язків, які належать до двох чи навіть трьох різних посад, які є в штатному розписі, доцільно оформлювати:

— або внутрішнє сумісництво, коли співробітник працює на двох посадах за двома різними графіками, виконуючи роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час,

— або суміщення, за яким передбачається доплата за виконання обов’язків за іншою посадою без відриву від основної роботи. Для цього посада, за якою виконують роботу за суміщенням, має бути внесена до штатного розпису й бути вакантною. Суміщення й розмір доплати за нього слід попередньо узгодити з працівником, після чого оформити наказом. Зразок наказу про покладення додаткових обов’язків на працівника за суміщенням ви знайдете в газеті «Все про бухгалтерський облік» № 40 за 2016 рік. Установлення суміщення за ініціативою роботодавця є зміною істотних умов праці, про яку працівника потрібно попередити за два місяці (ст. 32 КЗпП).

А якщо в штатному розписі не передбачено окремих посад, коло обов’язків працівника може бути розширене, тобто, наприклад, манікюрник може іноді виконувати роботу педикюрника, якщо це закріплено в його посадовій (робочій) інструкції. Звісно, розширення кола обов’язків слід ураховувати під час установлення посадового окладу. Розширення кола обов’язків також є зміною істотних умов праці, про які співробітника має бути попереджено не пізніше ніж за два місяці.

Джерело: info

Комментариев нет:

Отправить комментарий