среда, 9 августа 2017 г.

Скорочення штату та чисельності працівників під час реорганізації


Зазвичай під час реорганізації підприємства відбувається скорочення штату або чисельності працівників. Задля уникнення трудових спорів роботодавець повинен додержуватися процедури скорочення, визначеної трудовим законодавством.

Відповідно до ст. 64 ГКУ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Отже, під час реорганізації (крім ліквідації) підприємства попередньо мають визначити організаційну структуру нових підприємств із зазначенням структурних підрозділів, посад і кількості працівників.

Після затвердження органами управління підприємствами наказів про організаційну структуру нових підприємств, що виникають унаслідок реорганізації, затверджують їх штатні розписи із зазначенням кількості визначених посад і штатних одиниць, необхідних підприємствам.

Уже після цього реорганізоване підприємство може починати визначення посад і штатних одиниць, у яких потреби на нових підприємствах немає, тому вони підлягають звільненню за скороченням штату або чисельності працівників.

У разі повної ліквідації вся чисельність працівників скорочується й увесь штат працівників ліквідується.

Нагадаємо, що відповідно до п. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір під час реорганізації (ліквідації) може розірвати роботодавець тільки в разі змін в організації виробництва і праці – скорочення чисельності або штату працівників.

Зокрема, постановою Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9 визначено, що зміною в організації виробництва і праці визнається раціоналізація робочих місць, упровадження нових форм організації праці, упровадження передових методів, технологій тощо. Цей перелік не є вичерпним. До нього можна додати й удосконалення виробництва чи зменшення обсягу виробництва продукції або перепрофілювання підприємства. Головне, щоб скорочення було обґрунтованим.

У будь-якому випадку в разі звільнення працівників у зв’язку з реорганізацією необхідно додержуватися встановленої процедури скорочення.

Етапи звільнення працівників

Керівництво підприємства має передбачити поетапне проведення звільнення працівників. Для цього варто додержуватися процедури скорочення та здійснити всі його етапи, які полягають в такому.

Прийняти рішення про скорочення чисельності або штату працівників.Рішення приймає самостійно уповноважений орган управління підприємством, що реорганізується.

Повідомити профспілки про заплановане звільненняза наявності первинної профспілкової організації на підприємстві, а також якщо працівник є членом профспілки.

Роботодавець повинен не пізніше як за три місяці до запланованих звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію про ці заходи разом з інформацією про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, терміни проведення звільнень (ч. 3 ст. 22 Закону № 1045).

При цьому законодавство вимагає лише попередження (ст. 494 КЗпП) профспілки про майбутнє скорочення чисельності або штату працівників.

Професійні спілки мають право вносити пропозиції відповідним органам щодо перенесення строків або тимчасового припинення чи скасування заходів, пов’язаних із звільненням працівників.


У разі якщо на підприємстві немає профспілки, зазначені питання бажано погоджувати з виборним представником від трудового колективу; слід отримати згоду від виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на розірвання трудового договору з підстав, передбачених п. 1 ст. 40 КЗпП (див. роз’яснення Мін’юсту від 25.01.2011 р.).

Видати відповідний наказ про внесення змін до організації виробництва й праці, у якому розкривається зміст цих змін, утворюються комісії з проведення ліквідації або реорганізації, яким доручається здійснити заходи, пов’язані з ліквідацією або реорганізацією підприємства.

Видати наказ, яким уповноважити відділ кадрівабо інший відділ підприємства, на який покладено здійснення функції відділу кадрів, провести необхідні заходи у зв’язку зі звільненням працівників.

Скласти й затвердити в установленому порядку новий штатний розпис, визначити кандидатів, які підлягають звільненню.Під час затвердження наказу про внесення змін до штатного розпису в констатуючій частині наводять обґрунтування проведення звільнень, а в розпорядчій – перелік посад, що скорочуються, відповідальних осіб за проведення процедури скорочення або ж про створення спеціальної комісії (за потреби).

Щоб визначити працівників, які підпадають під скорочення, необхідно враховувати переважне право на залишення на роботі.

Нагадаємо, що переважне право на залишення на роботі надають працівникам, які мають більш високу кваліфікацію й продуктивність праці. Для цього можуть бути враховані: відомості про освіту, присвоєння кваліфікаційних розрядів (класів, категорій, рангів), тимчасове виконання обов’язків більш кваліфікованих працівників, підвищення кваліфікації, виконання норм виробітку, наявність заохочень за успіхи в роботі й відсутність дисциплінарних стягнень тощо.

За рівних умов продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається категоріям працівників, зазначеним у ст. 42 КЗпП, а також іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України й колективним договором.

Під час визначення кандидатів на скорочення слід з’ясувати, чи немає серед них осіб, стосовно яких установлено обмеження на звільнення.

Нагадаємо, що можуть бути кандидатами на звільнення лише в разі повної ліквідації підприємства:

вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – у порядку і випадках, передбачених ч. 6 ст. 179 КЗпП), одинокі матері при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда (ч. 3 ст. 184 КЗпП);

батьки, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також опікуни (піклувальники) (ст. 1861КЗпП);

працівники, яким не виповнилося 18 років (ст. 198 КЗпП).

Однак звільнення цих категорій осіб допускається за умови їхнього обов’язкового працевлаштування.

Попередити працівників про наступне звільнення не пізніше ніж за два місяці до скорочення.Відповідно до ч. 1 ст. 492 КЗпП про наступне звільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Джерело: info

Комментариев нет:

Отправить комментарий