четверг, 1 июня 2017 г.

Як діяти, щоб змусити працедавця виплатити заборгованість по зарплаті?


Для цього треба скласти позовну заяву про стягнення заборгованості по заробітній платі і звернутися до суду. Заява подається до суду або за місцем реєстрації(прописки) працівника, або за місцем реєстрації юридичної особи підприємства.

Існують 2 види стягнення заборгованості по зарплаті  - в порядку наказового або позовного провадження. При цьому наказове провадження є пришвидшеною і спрощеною процедурою.  

Розгляд справи в порядку позовного провадження передбачає виклик сторін до суду, де в ході судових засідань сторони даватимуть пояснення і надаватимуть докази своєї правоти.

Слід зауважити, що в порядку наказового провадження можна стягнути тільки саму невиплачену зарплату. Адже, крім усього іншого, у разі затримки виплати зарплати працівник має право на виплату компенсації втрати частині заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги.

Для стягнення боргу спочатку треба письмово зажадати на підприємстві розрахунок заборгованості із заробітної плати.  Цей розрахунок потрібний, щоб підготувати позовну заяву до суду. Лист з вимогою про видачу розрахунку необхідно або особисто віднести і зареєструвати на підприємстві, або послати поштою рекомендованим листом з повідомленням. 


Також треба витребувати копії наказів про прийом на роботу і про звільнення (якщо працівник звільнений), копію трудової книжки (якщо вона знаходиться на підприємстві).

Після цього, отримавши розрахунок заборгованості і інші документи,  треба подати заяву до суду про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, до якого необхідно додати усі підтверджуючі документи (в т.ч. розрахунок).

Далі суд або видасть наказ про стягнення заборгованості із заробітної плати, або відмовить в прийнятті заяви.  У разі відмови у вас залишиться право знову звернутися до суду, але вже в порядку позовного провадження. Також тільки в порядку позовного провадження можливе стягнення заборгованості по зарплаті, якщо підприємство відмовилося видати довідку з розрахунком заборгованості і інші документи.

В цьому випадку до суду подається позовна заява, де розрахунок заборгованості робиться самим позивачем (працівником), виходячи з суми заробітної плати, встановленої в наказі про прийом на роботу або в трудовому договорі. А суд зажадає розрахунок заборгованості і інші документи у підприємства вже в ході процесу.

Крім того, за затримку виплати заробітної плати існує адміністративна і кримінальна відповідальність.

Джерело: юрконсультация

Комментариев нет:

Отправить комментарий