четверг, 16 февраля 2017 г.

Поділ майна подружжя шляхом виділення його в натурі та припинення спільної власності


Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ 01 лютого 2017 року розглядаючи справу № 541/642/13-ц про поділ майна подружжя скасував рішення попередніх інстанцій і направив справу на новий розгляд до апеляційного суду.

При цьому, суд касаційної інстанції підкреслив, що згідно ст. 69 СК України  кожен з подружжя має право на поділ майна, яке є об’єктом спільної сумісної власності, шляхом виділення його в натурі в особисте майно та припинення спільної власності взагалі. Відповідно ст. 71 СК України у випадку неподільності об’єкту спільного майна, він присуджується одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

 Тобто, при наявності такої кількості об’єктів спільного неподільного майна, суд повинен  справедливо присудити частину об’єктів  майна одному з подружжя, частину – іншому і, таким чином, припинити як спільну власність, так і сам спір, як існуючий, так і такий що ймовірно виникне у майбутньому між подружжям. 

http://www.dolgi.dp.ua/

Також, заслуговує на повагу той факт, що суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що в силу наданих чинним ЦПК України повноважень апеляційний суд міг усунути допущені судом першої інстанції порушення норм матеріального та процесуального права, проте, не врахувавши доводів апеляційної скарги, не надавши їм жодної оцінки та не вмотивувавши відмову відхилення апеляційної скарги, залишив без змін рішення суду першої інстанції в указаній частині.

Джерело: jurist

Комментариев нет:

Отправить комментарий